zondag 30 november 2008

CS Fola Esch - Jeunesse Esch 3-0

Fortis League
Stade Municipal Emile Mayrisch
30.11.2008
Toeschouwers: 962
Nadat we vetrokken waren uit Vaux-Noville kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Precies op de grens met Luxemburg hield het op met regenen. In Esch aangekomen wisten we nog waar het stadion lag, van een eerdere groundspotting. Boven op de berg aangekomen was het zoeken naar een parkeerplaats, gelukkig leverde dit niet veel problemen op aangezien er voldoende parkeergelegenheden zijn nadat je het stadion voorbij bent gereden. Tien minuten voor kick-off stonden we binnen de poorten van het stadion.

Voorheen was Stade Emile Mayrisch het grootste stadion van Luxemburg. De capaciteit is inmiddels teruggebracht naar een ruime 3.000. Aan de lange zijde staat een kleine overdekte zittribune, aan de overzijde hiervan bevinden zich de staanplaatsen, die voor het merendeel gevuld was met Jeunesse supporters. Verder beavt het stadion over een sintelbaan en over behoorlijke lichtmasten die boven heel Esch-sur-Alzette uittorenen. Als men de berg omhoog gaat richting het stadion doemen de lichtmasten ineens op ooghoogte op.

In Luxemburg zijn het bijna allemaal derbys, toch is deze derby bijzonder. Buiten Luxemburg stad om heeft alleen Esch 2 voetbalclubs in de hoogste divisie. Na jaren van afwezigheid wist Fola Esch te promoveren naar de Fortis League, wat automatisch betekende dat ze rivaal Jeunesse Esch weer eens zouden treffen. De eerste wedstrijd dit seizoen tussen deze clubs eindigde in een 1-1 gelijkspel. Er waren een kleine 1.000 supporters op deze koude avond naar het stadion gekomen. Ze zagen allemaal dat Fola met een ruime 3-0 zegevierde. Aangezien de meerderheid van de supporters een zwart-wit hart hadden (Jeunesse) waren de laatste 5 minuten vrijwel voor een leeg stadion. Het 3e doelpunt kwam op naam van Mustapha Hadji, de voormalig Marokkaans international die ooit furore maakte op het WK 1998 en speelde voor onder andere Deportivo La Coruña, Coventry City en Aston Villa.
Posted by Picasa