Abe Lenstra Stadion
02.10.2008
Toeschouwers: 25.000
De reis naar het hoge noorden verliep vlekkeloos. Mijn auto heb ik geparkeerd bij het NS station en na een kwartier wandelen kwam ik aan bij het Abe Lenstra Stadion. Na een bezoekje aan de fanshop en een rondje om het stadion te hebben gewandeld ga ik mijn zitplaats opzoeken.

Abe Lenstra, geboren in Heerenveen, was in de jaren '50 misschien wel de beste voetballer. In Heerenveen hebben ze het stadion vernoemd naar ús Abe, zoals hij in Friesland genoemd wordt. Naar verloop van jaren is het stadion uitgebreid naar ongeveer 26.000 plaatsen. Het bestaat uit 4 zittribunes, op de noordtribune zijn enkel bij Nederlandse wedstrijden staanplaatsen in gebruik. Het enige minpuntje is dat er op de tribunes achter de doelen gebruik is gemaakt van steunpilaren, waardoor enkele supporters beperkt zicht hebben. Voor de rest is dit een allesbehalve typisch Nederlands stadion, een stadion waar Heerenveen trots op kan zijn.

De bezoekers van vandaag kwamen uit het Portugese Setúbal. De heenwedstrijd is een 1-1 gelijkspel geworden en dus zou vanavond de winnaar bekend worden die door mag gaan naar de groepsfase van de UEFA Cup. Enkele seizoenen geleden stonden beide clubs ook tegenoverelkaar, Heerenveen won de tweestrijd al werd de thuiswedstrijd een 0-0. Hopelijk was dat vanavond niet zo.
Het was ook niet zo, binnen 24 minuten stond Heerenveen al op een comfortabele 3-0 voorsprong. Na rust scoorde Heerenveen de 4-0 en begon het krachten te sparen voor de wedstrijd as. zondag tegen Ajax. Dit resulteerde erin dat Vitória Setúbal kansen kreeg en terugkwam tot 4-2. Een van de weinige kansen van Heerenveen na de 4-2 resulteerde in de 5-2. Dit bleef ook zo tot het eindsignaal, al had Setúbal nog enkele grote kansen.