Clydesdale Bank Premier League
Pittodrie Stadium
21.02.2009
Toeschouwers: 14.673
Om carnaval te ontvluchten besloten we om in Schotland 2 wedstrijden te gaan bezoeken dit weekend. Met de boot vanuit IJmuiden kwamen we op vrijdagochtend in Newcastle aan. Na een bezoekje gebracht te hebben aan St. James' Park namen we de rechtstreekse trein naar Aberdeen. Een kleine 5 uur later kwamen we in het Noord-Schotse Aberdeen aan. Onderweg kwamen we de volgende stadions tegen: Berwick Rangers, Easter Road (Hibs), Tynecastle (Hearts), Murrayfield (Schotse Rugbybond), Raith Rovers, Arbroath en Montrose. De volgende dag stond mijn eerste Schotse wedstrijd op het programma Aberdeen FC - Dundee United.

De wandeling naar het Pittodrie Stadium vanuit het centrum bedraagt ongeveer een klein half uur. Als men besluit om vanuit de Merkland Road naar het stadion te gaan voert de hoge tribune de boventoon in deze straat. Je loopt als het ware bijna het stadion in, ware het niet dat er een muur staat met de clubnaam erop (onderstaande foto). De Richard Donald Stand is het visitekaartje van het stadion met zijn 2 ringen. Achter deze stand, op zo'n kleine 300 meter, bevindt zich de Noordzee.

Aberdeen FC - Dundee United, oftewel The New Firm. Deze naam werd verkregen doordat deze 2 clubs in de jaren '80 het Schotse voetbal domineerden. Als tegenhanger van The Old Firm tussen Rangers en Celtic werd deze wedstrijd vanaf de jaren '80 The New Firm genoemd. Om 15:00 uur lokale tijd werd de aftrap verricht. De eerste 10 minuten was van beide zijden nog twijfelachtig. Dundee kreeg in deze minuten een strafschop en kwam op dat moment verdiend op een 0-1 voorsrpong. Na dit doelpunt domineerde Aberdeen de gehele wedstrijd. 18 Seconden waren er gespeeld in de tweede helft en de stand stond alweer gelijk. Uit een spaarzame aanval wist Dundee United de 1-2 te scoren. Twintig minuten voor tijd trok Aberdeen, meer dan verdiend, de stand gelijk. Na het laatste fluitsignaal, toen de supporters al weg waren, namen de meeuwen het stadion over om het restafval op te peuzelen.