Niederrheinliga
Röntgenstadion
15.11.2009
Toeschouwers: 600
Het Röntgenstadion staat al enkele jaren op mijn lijstje om te bezoeken. Helaas lukt het FC Remscheid niet om te promoveren naar de hogere divisies. Met de wedstrijd tegen KFC Uerdingen kwam er toch een "grote" ploeg op bezoek in Remscheid. Mijn reis verliep weer eens ouderwets met de trein. Vanaf Düsseldorf werd ik vergezeld door de talrijke Uerdingen supporters. Na de overstap in Solingen nam de trein mij mee over de hoogste spoorwergbrug van Duitsland. In Remscheid kon ik de verplichte busrit met de Uerdingen supporters ontwijken en ondernam zelf de reis naar het Röntgenstadion.

De naam van het stadion is vernoemd naar de in Remscheid geboren Wilhelm Conrad Röntgen, de uitvinder van de röntgenstraal. Het stadion stamt uit betere tijden van de club, in 1982 promoveerde FC Remscheid naar de 2. Bundesliga waardoor het stadion grondig verbouwd moest worden. Het stadion heeft nu een overdekte zittribune aan de lange zijde. Aan de overzijde is alleen het middenstuk overdekt en bevat alleen staantribunes. Achter beide doelen zijn "kurven" met louter onoverdekte staanplaatsen.

De laatste keer dat deze twee clubs tegenelkaar streden dateert alweer uit de jaren dat de clubs in de 2. Bundesliga hun wedstrijden speelden. Vandaag de dag spelen ze in de 6e divisie. De wedstrijd begint met een mooie intro van de uitsupporters, hierna wordt door de scheidsrechter 1 minuut stilte ingelast voor de afgelopen dinsdag overleden Robert Enke. KFC Uerdingen begint het beste aan de wedstrijd maar komt niet tot scoren. Uit een van de eerste aanvallen van de thuisploeg wordt meteen het eerste doelpunt van de dag gemaakt. Na rust zet Uerdingen meer en meer druk wat resulteert in de gelijkmaker. Door het vele aanvallen countert Remscheid er op los en 3 minuten voor tijd valt de beslissing in het voordeel van de thuisploeg.

Toeschouwers: 4.011
Na de wedstrijd in Viborg zijn we doorgereden tot aan het Duitse Flensburg en hebben daar overnacht. Vanuit Flensburg is de havenstad Kiel niet ver meer. De auto werd zoals normaal geparkeerd bij het station, dat recht tegenover een ferry terminal ligt. Een groot schip van Color Line was reeds aangemeerd. Vanuit het station is het nog een 45 minuten lopen naar het Holstein Stadion.

Door de wandeling kwamen we in dit koude weer warm aan bij het stadion. In de fanshop werd een vaantje gekocht en het programmaboekje was gratis. De fanshop ligt in de hoofdtribune dat samen met het uitvak nog tot het oude gedeelte van het stadion behoort. De andere tribunes zijn in 2006 geplaatst om aan de eisen van de Duitse bond te voldoen. Kiel stond toen op promoveren naar de 2. Bundesliga maar heeft dit net niet gehaald.

Het grootste succes van Kiel ligt alweer eventjes achter ons, in 1912 werd het Duits kampioenschap behaald. Desalniettemin behaalde Holstein Kiel vorig seizoen het kampioenschap in de Regionalliga Nord en promoveerde dus naar de 3. Liga. Vandaag de dag bevindt Kiel zich in de onderste regionen van de 3. Liga samen met clubs als Dynamo Dresden en Wuppertaler SV. Aue daarentegen wil meedoen om de promotieplaatsen en staat momenteel keurig 5e. Vanaf minuut 1 was al duidelijk wie er echt voor de winst wilde gaan, Kiel wilde zijn slechte seizoenstart goedmaken en kwam ook verdiend op een 2-0 voorsprong. Aue vond in de laatste minuut nog de aansluitingstreffer en had in blessuretijd zelfs de 2-2 in het doel liggen, ware het niet dat dit doelpunt afgekeurd werd door het arbitrale trio.

vrijdag 6 november 2009

Viborg FF - Skive IK 2-1

Viasat Divisionen
Viborg Stadion
06.11.2009
Toeschouwers: 3.208
Op vrijdag werd er maar 1 wedstrijd in Denemarken gespeeld, voor ons de reden om Kopenhagen te verlaten en af te reizen naar Viborg. Een ruime 3 uur zouden we over deze reis doen. De kilometerslange brug bij Nyborg werd weer genomen en via Vejle namen we de 80 km lange provinciale weg naar Viborg, dat centraal in de provincie Jutland ligt, niet ver van Silkeborg en Aarhus.

Zo'n 3 uur voor de aftrap reden we het kleine stadje Viborg binnen. Eerst werd het stadion bezocht dat zo'n tien minuten van het station ligt. Na wat rondjes gelopen te hebben werd een kleine sightseeing tour door Viborg gedaan. Al snel waren we weer terug bij het Viborg Stadion. Dit stadion is in een vrij nieuwe staat met overal overdekte zitplaatsen. Enkel bij de fanatieke aanhang en een gedeelte van het uitvak bestonden uit staanplaatsen. De lichtmasten zijn fraai en niet alledaags.

Viborg en Skive liggen 30 kilometer van elkaar vandaan en betrof dus een heuse derby, helaas bleef het alleen op papier een derby.
De "eerste divisie" van Denemarken is qua spelbeeld te vergelijken met de Nederlandse eerste divisie. Veel foute passes was het toonbeeld de gehele wedstrijd. Viborg was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij tot in de laatste minuut de aansluitingstreffer viel, echter voor Skive bleef het bij deze aansluitingstreffer.

donderdag 5 november 2009

FC Kopenhagen - PSV Eindhoven 1-1

Europa League
Parken
05.11.2009
Toeschouwers: 21.605
De wedstrijd waar het dit weekend om ging was deze in Kopenhagen. Na problemen met mijn eigen auto werd besloten om met een huurauto richting Denemarken af te reizen. De reis, met overnachting in Bremen, verliep voorspoedig, we kwamen rond 14:00 uur in Kopenhagen aan. Omdat Kopenhagen al vaker bezocht werd lieten we de gebruikelijke sightseeing achterwege. Na wat gedronken en gegeten te hebben werd er om 19:00 uur langzaam naar het stadion gelopen.

Na een wandeling van pak m beet een half uur komen we bij het stadion aan. Parken is het grootste stadion van Denemarken en tevens het nationaal stadion. Hier worden buiten voetbalwedstrijden om ook concerten gegeven, enkele jaren geleden was Parken zelfs het decor voor het Eurovisie Songfestival. FC Kopenhagen is de vaste bespeler van dit stadion. Parken is een beetje in Engelse stijl gebouwd. Aan de lange zijdes lopen de tribunes gelijdelijk omhoog op de eerste ring, de tweede ring is een stuk stijler. Het uitvak bevindt zich aan de allernieuwste zijde van het stadion, de werkzaamheden zijn op enkele details na helemaal voltooid.
Voor PSV zou winst al kunnen betekenen dat de volgende ronde al bereikt zou zijn. FC Kopenhagen moet daarentegen winnen om nog uitzicht te houden voor kwalificatie naar de volgende ronde. De eerste tien minuten waren voor de gasten uit Eindhoven, hierna nam Kopenhagen het heft in handen en dit leidde tot enkele grote kansen, Isaksson pareerde alle schoten. Net voor rust werd Isaksson toch verslagen door een benutte strafschop van Gronkjaer. Na rust bleef hetzelfde spelbeeld. Uit een van de spaarzame aanvallen stond Dzsudzsàk op de juiste plek en zorgde voor de gelijkmaker. Helaas waren we vanavond weer getuige van een zeer matig duel.