Impuls Arena
20.09.2009
Toeschouwers: 15.241

De snelste weg van Nürnberg naar Augsburg verloopt niet via de snelweg maar via de Bundesstrasse 2. Anderhalf uur later hadden we de auto achtergelaten nabij het Hauptbahnhof en waren we onderweg naar het nieuwe onderkomen van FC Augsburg. Vanuit het station werden er speciale trams ingezet, deze rit duurt enige tijd en bij aankomst bleek dat het stadion ruim 7 km buiten het centrum van de stad ligt in een open vlakte. Bij elke tram die aankomt op de eindhalte schalt op het perron het clublied uit de speakers.

Na vorig jaar bij de laatste wedstrijd in het Rosenaustadion bij te hebben gewoond bood ons vandaag de gelegenheid om de nieuwe thuishaven te bezoeken. Zoals al gezegd bevindt het stadion zich op een lege, open vlakte. Van buiten gezien lijkt het stadion nog lang niet klaar te zijn, het beton voert de boventoon. Eenmaal binnenin het stadion veranderd dit beeld. De tribunes lopen steil omhoog. De rode klapstoeltjes sieren het stadion, behalve achter 1 doel, hier bevinden zich dan ook de staanplaatsen.

Als afsluiter van het weekend had je geen betere wedstrijd uit kunnen kiezen. In een slecht gevulde Impuls Arena scoorde de thuisploeg binnen 3 minuten al de 1-0. In een zeer vermakelijk duel met Augsburg in de eerste helft de bovenliggende ploeg werd de rust bereikt met een 2-1 tussenstand. Na rust ging het doelpuntenfestijn vrolijk verder. Rostock kwam nog dichterbij met de 3-2 maar Augsburg liep uit naar een 5-2 overwinning. Hiermee wisten de mannen van de Nederlandse trainer Jos Luhukay hun eerste thuisoverwinning in het nieuwe stadion te behalen.

Toeschouwers: 3.465
De reis vanuit Sokolov duurde een klein anderhalf uur. Nadat we de auto in de buurt van het centraal station van Plzen hadden geparkeerd werd eerst de lunch genuttigd op het station. Vanuit het station is het stadion in een kleine 15 minuten lopen gemakkelijk te bereiken. Ruim voor aanvang van de wedstrijd liepen we langs het stadion. Wat opviel was de penetrante bierlucht die om het stadion heenhing. Dit had als oorzaak dat de brouwerijen van Pilsener Urquell en Gambrinus direct naast het stadion liggen.

Vanuit de verte zie je al de twee enorme lichtmasten opdoemen. Volgens mij de hoogste lichtmasten die ik ooit in een voetbalstadion gezien heb. De lichtmast zelf bestaat weer uit 2 "lichtmasten" die het hele veld kunnen verlichten. De imposante overdekte hoofdtribune is de tweede blikvanger van het stadion, met zijn 2 ringen overheerst deze tribune de rest van het stadion dat bestaat uit zitstoeltjes op voormalige staantribunes. Achter een van de doelen is het verboden om plaats te nemen, dit heeft de oorzaak dat deze plaatsen getroffen werd door een overstroming in het jaar 2002.

In de late nazomer werd het nog eens flink warm in Plzen. Met een geschatte temperatuur van 25+ namen we plaats aan de overzijde van de overdekte tribune. De wedstrijd werd overschaduwd door enorm veel gele kaarten. Tussen dit kaartenfestival door mocht Plzen uit en strafschop de 1-0 aantekenen. Op slag van rust werd de gelijkmaker gemaakt. Na rust ging het kaartenfestival verder. Ver in blessuretijd leverde deze tweestrijd nog een winnaar op, Viktoria Plzen won met 2-1. De "terugreis" kon beginnen met als eerste stop Nürnberg voor de overnachting aldaar.

FC Baník Sokolov - FC Hradec Králové 1-2

Druha Liga
Fotbalovy Stadion
19.09.2009
Toeschouwers: 1.960
Vanochtend werd om 6:30 uur opgestaan om naar Sokolov af te reizen. De wedstrijd zou op het christelijke tijdstip van 10:15 uur aanvangen. Via B-wegen met af en toe prachtig uitzicht passeerden we Karlovy Vary vanwaar het nog 15 kilometer naar Sokolov zou zijn. In Sokolov zelf moesten we uitzoeken waar het stadion lag omdat de adresgegevens genoteerd in de Groundhopping-Informer niet juist waren. Het ijsstadion stond wel aangegeven op de plaatselijke borden, deze moest naast het voetbalstadion liggen, zo gezegd, zo gedaan. Ongeveer 20 minuten voor aftrap, onder een heerlijk nazomerzonnetje, betraden we het stadion.

Eenmaal in het stadion kwam de geur van gegrilde worst je tegemoet. Achter de eerste de beste worstverkoper staat de overdekte zittribune met de stoeljes in de clubkleuren. Aan de overzijde stond het clubgebouw met een soort van marathon ingang in het midden. Aan weerszijden van deze ingang staan twee kleine overdekte zittribunes. Achter het doel aan de stadszijde bevinden zich enkele staanplaatsen, aan de andere zijde achter het doel staat een graswal bestaande uit 3 lagen. Een lichtinstallatie ontbreekt nog in dit stadion.

Onverwacht was dit een topper in de Tsjechische 2e divisie. Nummer 2 Kralove kwam op bezoek bij nummer 3 Sokolov. Kralove had in de eerste helft het beste van het spel maar kwam niet tot scoren, ruststand 0-0. Na rust kwam Sokolov in de 61e minuut op voorsprong. Kralove ging op jacht naar een doelpunt en wist de 1-1 te maken uit een prachtig afstandschot. Tien minuten later kwamen de gasten op een 1-2, deze stand bleef gehandhaafd tot het laatste fluitsignaal. In de laatste minuut verzuimde Sokolov voor bijna open doel de gelijkmaker te maken. Vanuit Sokolov vertrokken we naar Plzen waar de tweede wedstrijd voor vandaag op het programma stond.

donderdag 17 september 2009

AC Sparta Praha - PSV Eindhoven 2-2

Europa League
Generali Arena
17.09.2009
Toeschouwers: 16.703
Hoofddoel van de reis was de wedstrijd van vanavond in Praag. Vanuit Weimar vertrokken via Dresden naar Praag. Hoe dichterbij we de Tsjechische grens kwamen, hoe mistiger het werd. In deze mist werd naast de snelweg nog snel het autobahnvignet gekocht. Eenmaal de Tsjechische grens gepasseerd klaart de mist weer op. Omstreeks 13:00 kwamen we aan in het hotel in de wijk Zizkov. Na een middagje terrasje zitten namen we de metro naar de Generali Arena van Sparta Praag.

De Generali Arena, voorheen Letna, Toyota Arena en AXA Arena, heeft geen imposante facade zoals de meeste nationale stadions in Oost-Europa. Van binnen is het stadion netjes en modern. Het meest uit het oogspringend is het middenstuk van de hoofdtribune, dit is een losstaande aparte tribune ten opzichte van de rest van het stadion. Verder beschikt het stadion over uitsluitend zitplaatsen. De lichtinstallatie is boven op het tribunedak gemonteerd.

De wedstrijd betrof de eerste wedstrijd in de poulefase van de Europa League. Sparta Praag heeft in de vorige ronde NK Maribor verslagen. PSV moest het opnemen tegen zowel Cherno More Varna als Bnei Yehuda Tel-Aviv. Een uitgesproken favoriet was er vanavond niet. Bij de opkomst van de spelers zorgden de supporters van Sparta Praag voor een choreografie in de clubkleuren over het gehele stadion. De wedstrijd zelf was voor beide ploegen ver onder het niveau van wat ze kunne. Een kwartier voor tijd begon de wedstrijd pas eindelijk, de thuisploeg kwam op een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later zorgde invaller Jonathan Reis voor de gelijkmaker. Lang konden de Eindhovenaren niet genieten van het doelpunt, in de 86e minuut maakte Praag de 2-1. Nadat iedereen uitging van een overwinning van de thuisploeg legde de scheidsrechter in blessuretijd de bal op de stip. Dit buitenkansje liet Jonathan Reis zich niet ontnemen en zette de eindstand van 2-2 op het scorebord.

woensdag 16 september 2009

SVA Bad Hersfeld - Hünfelder SV 1-1

Hessenliga
Sportplatz Asbach
16.09.2009
Toeschouwers: 700
Op de heenweg richting Praag konden we deze wedstrijd in Asbach, gemeente Bad Hersfeld, meepakken. Met de eerste drive-in kassa die ik meegemaakt heb zet ik mijn auto neer op de parkeerplaats achter het "stadion". Met mijn raamp open vraag ik om een parkeerticket waarop ik als antwoord krijg dat het parkeren gratis is en ik een wedstrijdkaartje bij deze beste man moest kopen.

In het dorpje Asbach in het oosten van het Bundesland Hessen bevindt zich deze sportplatz. Blikvanger is de tribune achter het doel. Deze bestaat uit 2 afzonderlijke overdekte zittribunes, een laaggelegen en een hoger gelegen tribuns. De toeschouwers op deze laatst genoemde tribune moesten tijdens de wedstrijd enkele malen wegduiken na een schot op doel. Aan beide lange zijden zijn enkele "stehstufen", achter het andere doel bevinden zich enkele "stehstufen" meer met daarop enkele houten bankjes en een enkele parasol.
Aangezien Hünfeld slechts enkele kilometers van Bad Hersfeld ligt betrof het vandaag om een Osthessen derby. SV Asbach Bad hersfeld is deze zomer gepromoveerd, tegenstander Hünfelder SV deed deze zelfde stap omhoog een jaar eerder. Volledig verdiend kwamen de gasten op een 0-1 voorsprong. Omdat Hünfelder SV verzuimde om de voorsprong uit te bouwen kwam de thuisploeg in blessuretijd op gelijke hoogte. Na de wedstrijd gingen we verder naar het Oost-Duitse Weimar waar we de nacht zouden doorbrengen.

zaterdag 5 september 2009

Nederland - Japan 3-0

Vriendschappelijk
Grolsch Veste
05.09.2009
Toeschouwers: 23.750
Enschede, mijn laatste stop in mijn jacht op alle stadions van betaald voeltballend Nederland. Met Nederland - Japan, geen aantrekkelijk affiche, stopt mijn jacht op de Nederlandse stadions. In alle 38 betaald voetbalstadions heb ik nu een wedstrijd gezien. Op zaterdagmorgen vertrok ik naar Enschede. Aangezien er rellen werden verwacht, stond er zo'n 30 km voor Enschede al een politiecontrole. De auto heb ik geparkeerd in Hengelo, vanwaar het nog 3 minuten met de trein is naar de Grolsch Veste. Eenmaal uitgestapt wachtte voor mij de eerste politiecontrole.

Vandaag zou het stadion de naam "FC Twente Stadion" dragen. Met Heineken als sponsor van het nationaal elftal kon de naam "Grolsch Veste" vandaag niet gehandhaafd worden. Een jaar geleden nam Grolsch de naam over van Arke, dit na de bouw van de gloednieuwe tweede ring. Met deze tweede ring is het stadion aantrekkelijk geworden voor het Nederlands Elftal dat vandaag voor het eerst een wedstrijd afwerkte in Enschede. Dit was niet de enige primeur, tegen tegenstander Japan werd nog nooit gespeeld. De tweede ring strekt zich uit over een lange en een korte zijde, de rest van het stadion is bij 1 ring gebleven.

Mezelf bestempelend als geen fan van het Nederlands Elftal was ik vooral benieuwd naar Keisuke Honda van VVV-Venlo. Helaas speelde Honda alleen de tweede helft op een positie waar hij niet thuishoort, linksbuiten. De eerste helft werd Nederland verrast door het snelle en aanvallende spel van Japan. Tot echt uitgelezen kansen leidde dit niet. Nederland dat uiterst zwak speelde kwam alleen door Robin van Persie eenmaal tot het doel van de Japanners. De tweede helft ging verder met het abominabel slechte spelniveau. Via Van Persie, Sneijder en Huntelaar won Nederland zeer geflatteerd met 3-0 van de Aziaten.