zondag 28 december 2008

KVK Tienen - UR Namur 7-1

Exqi League
Bergéstadion
28.12.2008
Toeschouwers: ca. 1.500
De laatste zondag van het jaar, er werd nog gevoetbald in Engeland, Nederland en België. Ik besloot om naar de Belgische Tweede Klasse af te reizen, welteverstaan naar Tienen. De weg erheen leidde me door de nog steeds openegestelde tunnels van de A73, over Genk door naar Vlaams-Brabant, waar ik na een lange binnendoorweg het stadje Tienen binnenreed. De auto werd geparkeerd om de hoek van het stadion in een woonwijk.

Het Bergéstadion, vernoemd naar de voormalig algemeen beheerder van de Tiense Suikerraffinaderij, bestaat uit 3 overdekte tribunes. De hoofdtribune is de enige zittribune, aan de overzijde hiervan en achter het doel staan staantribunes. De enige zijde waar geen tribune staat wordt aangeduid met staanplaatsen omheining. Vandaag was de overdekte staantribune achter het doel gesloten voor publiek. Het stadion bevat verder nog 4 uitstekende lichtmasten.

Tienen, dat vanaf het seizoen 2007-2008 in de 2e hoogste Nationale speelt, is dit seizoen erg goed gestart in de competitie. Lang voerden ze de lijst aan in de Exqi League. Vandaag stonden de Brabanders op een 3e plek en ontvingen de op een na laatste van de ranglijst UR Namur. De eerste helft verliep nog moeizaam, dit kwam mede door het ijzige veld. Terwijl de grasmat langzaam ontdooide was het na een half uur dat Tienen de voorsprong in de wedstrijd nam. Namur liet het hier niet bij zitten en kwam nog tot enkele kansjes. De thee werd gehaald met een 1-0 tussenstand. Na rust kwam Tienen op 2-0 door een uitstekend genomen vrije trap. Niet veel later maakte Namur de aansluitingstreffer, veel mocht t niet baten nadat de 3-1 binnenviel was de ban gebroken en kon Tienen uitlopen naar een 7-1 score.
Posted by Picasa

zondag 21 december 2008

KV Kortrijk - KVC Westerlo 0-0

Jupiler Pro League
Guldensporenstadion
21.12.2008
Toeschouwers: 6.200
Omstreeks 16:50 reden we weg uit Aalst, om 18:00 uur zou de wedstrijd in Kortrijk gaan beginnen. In Kortrijk kenden we de parkeersituatie niet en parkeerden de auto aan de rand van Kortrijk voor een woonhuis. Via een enkele supporter te volgen konden we een mooie binnendoorweg volgen en stonden binnen 10 minuten voor de kassa's van het Guldensporenstadion. Er stonden lange rijen voor de kassa's, ons voordeel was dat we het kaartje via internet gekocht hadden en ze zo af konden halen. Precies op tijd namen we plaats op de nieuwste tribune van het stadion.

Het Guldensporenstadion is een begrip in het Belgische voetbalgebeuren. Het wordt gezien als een van de meest sfeervolle stadions, hierin kan ik me helemaal vinden. De fanatieke aanhang zit kort achter een van de doelen, deze staantribune is wekelijks helemaal vol wat voor een mooie ambiance zorgt. Aan de andere zijde is naar mijns inziens een jongeren/kindertribune. Op de hoofdtribune in het midden zijn de letters KVK gevormd. De tribune waar wij op zaten is de nieuwste, voorheen stond hier een tribune die niet meer toegankelijk was voor publiek wegens bouwvalligheid.

Het heeft 48 wedstrijden geduurd, ik zie weer een 0-0. Van begin af aan kon je voelen dat het 0-0 zou blijven. Gedurende de wedstrijd viel er ook geen enkele kans te noteren. Wel had de scheidsrechter in de 80e minuut een strafschop moeten toekennen aan de thuisclub, dit gebeurde dus niet en de brilstand werd een feit. Door dit 0-0 gelijkspel is Kortrijk het hele jaar 2008 ongeslagen gebleven in thuiswedstrijden, het schijnt zelfs zo te zijn dat Kortrijk tot op heden de club is die het langst ongeslagen is in thuiswedstrijden in Europa van de laatste tijd.
Posted by Picasa

VC Eendracht Aalst 2002 - Royal Boussu Dour Borinage 1-2

Derde Klasse A
Pierre Cornelisstadion
21.12.2008
Toeschouwers: ca. 1500
Goed voorbeeld doet volgen, verleden week beviel me de dubbel op zondag uitstekend, in navolging hiervan had ik deze dag wederom en dubbel gepland. Om te beginnen om 15:00 uur met Eendracht Aalst tegen het voormalige Francs Borrains, Borinage. Een half uur voor de match kwamen we aan in Aalst, de auto werd weer tactisch geparkeerd om na de wedstrijd weer snel weg te kunnen. Vanaf deze plek zagen we de lichtmasten al boven de huizen uitkomen.

Als je voor het stadion staat doet het wel een beetje Engels aan. De hoofdingang ligt tegenover woonhuizen. We besluiten om op de staantribune plaats te nemen aan de lange zijde. Links van ons, achter het doel, staat een grote wand met reclameborden, deze kon ik me nog herinneren van toen Aalst nog in de hoogste klasse voetbalde en ze regelmatig op tv kwamen. De hoofdtribune bestaat uit allemaal zitplaatsen. Achter het andere doel is een dubbele constructie, beneden zitplaatsen en erboven de skyboxen.

De eerste tien minuten van de wedstrijd waren niet om aan te zien. Daarna voltrok zich een spel waarin Aalst de betere mogelijkheden kreeg en zelfs de 1-0 wist te scoren. Na rust wisten "de ajuinen" deze voorsprong niet vast te houden. Borinage kwam verassend sterk uit de kleedkamers en wist 5 minuten voor tijd de 1-2 te maken waardoor de Henegouwers met de 3 punten huiswaarts konden keren. Iets voor het affluitten van de wedstrijd werd de auto weer opgezocht om richting Kortrijk te gaan.
Posted by Picasa

zondag 14 december 2008

KSV Roeselare - RSC Anderlecht 0-3

Jupiler Pro League
Schiervelde Stadion
14.12.2008
Toeschouwers: 7.500
Na het laatste fluitsignaal in Berchem ben ik de auto ingestapt en meteen naar Roeselare gereden. Ik zou 20 minuten voor aftrap in Roeselare moeten zijn, die tijd had ik ook nodig om mijn auto te parkeren in Roeselare. Het wedstrijdkaartje had ik al via internet besteld en hoefde ik alleen maar af te halen. In Roeselare aangekomen stonden de rijen al dik van auto's om de parkeerplaatsen op te rijden. Ik heb deze meute achter mij gelaten en ben doorgereden. Op de doorgaande weg heb ik aan de zijkant mijn auto geparkeerd. Vijf minuten voor aanvang liep ik het Schierveldestadion binnen.

Vier uiterst verschillende tribunes sieren het stadion. Beetje bij beetje is het stadion in de loop der jaren uitgebreid. De oude staanplaatsen bevinden zich achter het doel evenals het gastenvak, dat deze avond uitverkocht was. De hoofdtribune ligt iets hoger dan het speelveld. Achter het andere doel bevindt zich de nieuwste tribune. Deze zittribune is er neergezet om de licentie van de hoogste klasse te behouden. Het stadion moet procentueel genoeg zitplaatsen bieden in de hoogste klasse. Aan de lange zijde staat weer een staantribune met een klein gedeelte zittribune. Hier staat de harde kern van Roeselare hun songs ten gehore te brengen. Bovenop deze tribune zijn de camerahokjes voor de televisie geplaatst wat deze tribune bijzonder maakt.

David tegen Goliath, de koploper tegen de hekkensluiter oftewel Roeselare - Anderlecht. Vantevoren zouden de kaarten al geschud zijn maar het wedstrijdbeeld zag er anders uit. De beste kansen waren voor Roeselare in de eerste helft. Aan het einde van de eerste helft moest Roeselare verder met 10 man. De doelman haalde Boussoufa als doorgebroken speler onderuit. De 0-0 werd nog gehaald bij rust. Na rust was het Roeselare wederom dat aanvallend spel liet zien, helaas bleven de westvlamingen niet overeind tegen het zwakke Anderlecht. In het laatste kwartier mocht Anderlecht 3x scoren. Mijn terugreis van ruim 2 uur kon beginnen, de dag was geslaagd met 2 nieuwe grounds.
Posted by Picasa

K. Berchem Sport - K. Londerzeel SK 2-2

Vierde Klasse B
Ludo Coeck Stadion
14.12.2008
Toeschouwers: ca. 400
Het Ludo Coeck Stadion stond al heel lang op mijn planning om erheen te gaan. Nu zich een mooie dubbel aankondigde voor deze zondag samen met Roeselare om 18:00 uur besloot ik om naar Antwerpen-Berchem af te reizen. Het stadion was zo gevonden dankzij de TomTom. In de straat van het stadion kon ik de auto makkelijk kwijt en stond ideaal om na afloop van de wedstrijd snel naar Roeselare af te reizen. Na eerst foto's van de buitenkant te hebben gemaakt, besloot ik om deze "Engelse" ground van binnen te gaan bekijken.

Nadat men de toegangspoort van het stadion is gespasseerd kom je op de staantribunes uit. Hier heb je een goed zicht op de verschillende tribunes. Aan de linkerzijde zie je een oude overdekte staantribune, aan de rechterzijde de zittribune. De zitjes bestaan uit de clubkleuren zwart en geel. Bovenop deze zittribune staat de clubnaam vereeuwigd. Tussen deze tribunes aan de korte zijden lopen de staantribunes in een boog. Verder beschikt het stadion over 3 lichtmasten, of deze nog in gebruik worden genomen is voor mij een vraag gebleven. Aan de achterzijde van de staantribune zie je dat deze tribune erg bouwvallig is en sterk aan vernieuwing toe is, het blijft natuurlijk wel de charme van Belgische voetbalstadions.

2008 is het jaar dat Berchem Sport 100 jaar bestaat, op de valreep mocht ik nog van dit heuglijke feit deelnemen. De sympathiekste ploeg van 't stad, zoals Berchem op haar site vermeld, komt met een prachtig afstandsschot in de kruising op een 1-0 voorsprong. Halverwege de eerste helft mocht Londerzeel een vrije trap nemen die uiteindelijk met wat geluk het net vond. Niet veel later viel de 2-1 voor Berchem dat totstand kwam uit een ouderwetse scrimage. In de rust heb ik genoten van een overheerlijke Belgische hamburger met ajuin en de sfeer geproefd in het chalet (kantine) van Berchem. Na deze versnapering was ik net op tijd voor de kick-off van de tweede helft. Toen ik mij van tribune wilde wisselen kon ik nog net zien door de grote toegangspoort dat Londerzeel een strafschop kreeg en deze omzette in een doelpunt. In de slotfase werd een speler van Berchem onderuitgehaald, de tegenstander zag de rode kaart, iedereen wachtte op de strafschop die zou komen maar de referee besloot dat het een doeltrap moest zijn. Zo'n blunder zag men enkele weken geleden ook in de Jupiler Pro League, en heel Belgie maakt zich nu zorgen om de kwaliteiten van de scheidsrechters.
Posted by Picasa

dinsdag 9 december 2008

donderdag 4 december 2008

KKS Lech Poznan - Deportivo La Coruña 1-1

UEFA Cup
Stadion Lecha
04.12.2008
Toeschouwers: 20.000
Op een hele goedkope manier kon ik op en neer naar Polen reizen en de wedstrijd Lech Poznan - Deportivo La Coruña bezoeken. Op woensdagavond ging mijn nachttrein van Düsseldorf naar Poznan toe. Aangezien ik een ligplaats had heb ik voldoende nachtrust gehad en kwam ik fit aan in Poznan. Mijn reis zou hier niet stoppen, mijn verblijfplaats voor deze 2 dagen zou het kleine stadje Wolsztyn zijn, wat 80 km van Poznan ligt. 's Avonds zou ik met enkele Poznanfans meereizen naar de wedstrijd in een bus.

Stadion Lecha wordt momenteel omgebouwd voor het EK 2012. Hierdoor zijn 2 lange zijdes al afgebroken (een klein gedeelte staat er nog). Een korte zijde is al bijna klaar en zit het dak er al op. Aan de overzijde zijn de tribunes wel al klaar maar moet het dak er nog opgemonteerd worden. Het stadion zal in de toekomst beschikken over 3 ringen, behalve de korte zijde waar vandaag het dak al op zit zal 2 ringen blijven bezitten. De authentieke lichtmasten van het "oude" stadion zijn helaas al verdwenen. Kunstlicht komt nu van 6 lichtmasten die in het stadion langs het veld staan.

Na 1,5 uur reizen met de bus kwamen we bij het stadion aan. Iedereen moest nog even zijn blaas legen en meteen weer vullen met alcoholische versnaperingen. Tegen 19:00 liepen we dan naar het stadion. De 2 korte zijdes en een klein stukje lange zijde zullen vandaag in gebruik zijn, wat een totale capaciteit van 20.000 betekend. De wedstrijd tegen Deportivo was al wekenlang uitverkocht. Binnen 2 minuten lag de bal al voor het eerst in het doel, Deportivo scoorde de 0-1. Lange tijd kwam Poznan niet van eigen helft af. Uit een van de spaarzame aanvallen in de eerste helft maakte Lech de gelijkmaker kort voor rust. Na de pauze kwam er een feller Poznan het veld op. Er werden verschillende goede kansen gecreëerd maar tot een doelpunt kwam het niet meer. Deportivo wist in de tweede helft weinig meer in te brengen, waardoor het bij een 1-1 gelijkspel bleef.
Posted by Picasa