zondag 30 november 2008

CS Fola Esch - Jeunesse Esch 3-0

Fortis League
Stade Municipal Emile Mayrisch
30.11.2008
Toeschouwers: 962
Nadat we vetrokken waren uit Vaux-Noville kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Precies op de grens met Luxemburg hield het op met regenen. In Esch aangekomen wisten we nog waar het stadion lag, van een eerdere groundspotting. Boven op de berg aangekomen was het zoeken naar een parkeerplaats, gelukkig leverde dit niet veel problemen op aangezien er voldoende parkeergelegenheden zijn nadat je het stadion voorbij bent gereden. Tien minuten voor kick-off stonden we binnen de poorten van het stadion.

Voorheen was Stade Emile Mayrisch het grootste stadion van Luxemburg. De capaciteit is inmiddels teruggebracht naar een ruime 3.000. Aan de lange zijde staat een kleine overdekte zittribune, aan de overzijde hiervan bevinden zich de staanplaatsen, die voor het merendeel gevuld was met Jeunesse supporters. Verder beavt het stadion over een sintelbaan en over behoorlijke lichtmasten die boven heel Esch-sur-Alzette uittorenen. Als men de berg omhoog gaat richting het stadion doemen de lichtmasten ineens op ooghoogte op.

In Luxemburg zijn het bijna allemaal derbys, toch is deze derby bijzonder. Buiten Luxemburg stad om heeft alleen Esch 2 voetbalclubs in de hoogste divisie. Na jaren van afwezigheid wist Fola Esch te promoveren naar de Fortis League, wat automatisch betekende dat ze rivaal Jeunesse Esch weer eens zouden treffen. De eerste wedstrijd dit seizoen tussen deze clubs eindigde in een 1-1 gelijkspel. Er waren een kleine 1.000 supporters op deze koude avond naar het stadion gekomen. Ze zagen allemaal dat Fola met een ruime 3-0 zegevierde. Aangezien de meerderheid van de supporters een zwart-wit hart hadden (Jeunesse) waren de laatste 5 minuten vrijwel voor een leeg stadion. Het 3e doelpunt kwam op naam van Mustapha Hadji, de voormalig Marokkaans international die ooit furore maakte op het WK 1998 en speelde voor onder andere Deportivo La Coruña, Coventry City en Aston Villa.
Posted by Picasa

ES Vaux-Noville - R. Ent. Bertrigeoise 3-5

Vierde Klasse D
Stade de Vaux-Noville
30.11.2008
Toeschouwers: 300
De hoofdwedstrijd van vandaag zou de derby in Esch zijn. Aangezien deze wedstrijd om 18:00 uur begon werd er gekeken of er in Zuid-Belgie nog gevoetbald zou worden. De enige wedstrijd was die tussen Vaux-Noville en Bertrigeoise. Nadat we Luik achter ons hadden gelaten werd het langs de snelweg steeds witter. Hoe dichter we bij Vaux-Noville kwamen hoe meer sneeuw er lag. Op de snelweg zelf lag er op de tweede baan sneeuw. Eenmaal aangekomen in Vaux-Noville was het niet eenvoudig om het stadion te vinden, er waren geen massa mensen, geen lichtmasten en geen bewegwijzering, totdat we een bordje tegenkwamen waarop stond dat we omgeleid werden, naast dit bordje hing een klein bordje: ES Vaux-Noville. We hadden dan toch de ground gevonden.

Aangezien dit stadionnetje op een bergje ligt was het voor de meesten niet makkelijk om de auto te parkeren in de sneeuw. Ik had zelf het geluk dat er op een vlak stuk nog 1 parkeerplaats vrij was. Na wat glibberen en glijden komen we aan bij de ingang, een klein houten huisje, met een kaartcontroleur die verbaasd was dat ik een paraplu mee had genomen, achteraf heeft deze man gelijk gehad, het bleef droog. Het stadion kent maar 1 tribune, die waarschijnlijk zeer recent geplaatst is. Hier kan men een heel klein beetje overdekt staan, merendeel is onoverdekt. Wij besloten plaats te nemen aan de overzijde van deze tribune, gewoon ouderwets aan de railing staan.

ES Vaux-Noville is een nieuwe club in de Vierde Klasse D. De mannen in het zwart wisten vorig jaar te promoveren, dit maakt hen meteen tot de underdog tegen het als tweede geplaatste Bertrigeoise, dat vorig jaar lang bovenin mee heeft gedraaid. Het eerste doelpunt was voor de gasten, deze werd gescoord vanuit een strafschop. Hierna liep Bertrigeoise uit tot 0-3. Voor rust wist Vaux-Noville nog een treffer te maken wat de ruststand op 1-3 bracht. Het veld dat voor de wedstrijd sneeuwvrij gemaakt werd is inmiddels al omgeploegd tot een veredelde zandbak. In de tweede helft zette de thuisclub orde op zaken en wist zelfs terug te komen tot 3-3 wat een sensatie betekende. Bertrigeoise wist wat het moest doen en scoorde nog 2x. Verkleumd van de kou stapten we weer de auto in om verder te rijden naar Luxemburg.
Posted by Picasa

vrijdag 7 november 2008

FC Zwolle - Helmond Sport 0-1

Jupiler League
FC Zwolle Stadion
07.11.2008
Toeschouwers: 4.230
Aangezien een goede bekende weer in het land was, zijn we naar het voor hem nabijgelegen Zwolle gereden. Mijn laatste stadion dat ik in de Jupiler League moest bezoeken was het stadion van FC Zwolle. Bij deze heb ik mijn eerste competitie compleet gemaakt wat betreft stadionbezoeken.

Afgelopen jaren werd hard gewerkt aan het realiseren van een nieuw stadion in Zwolle. 50 Meter van het oude Oosterenk stadion verscheen het nieuwe FC Zwolle Stadion. In het verleden heb ik wel eens voor gesloten poorten van Oosterenk gestaan en vond dat een mooier stadion dan dat er nu staat. Het stadion is zeer steriel, in de "loopgraven" mag niet gewandeld worden. De tribunes zijn in de hoeken verbonden met zogenaamde kantoorruimtes. En het tragische van het hele stadion is het kunstgras. Al met al geen aanwinst voor het Nederlandse stadionlandschap. Het enige opmerkelijke zijn de aparte vorm van de lichtmasten, in de verte lijken het net bouwsteigers met daar aan verbonden wat lampjes.

Vanavond kwam Helmond Sport op bezoek bij de Zwollenaren. Helmond doet het goed in de Jupiler League, eigenlijk is dit al iets van de laatste jaren. Met goalgetter Dirk-Jan Derksen zijn ze dit seizoen verzekerd van enkele doelpunten. De wedstrijd komt maar langzaam op gang. Er ontstaan kleine mogelijkheden voor beide ploegen, tot echte kansen leidt dit niet. Net na rust scoorde Helmond Sport het enige doelpunt van de wedstrijd. Dit leidde tot de eerste thuisnederlaag van FC Zwolle dit seizoen.
Posted by Picasa

dinsdag 4 november 2008

Olympique de Marseille - PSV Eindhoven 3-0

Champions League
Stade Velodrome
04.11.2008
Toeschouwers: 40.000
Vanuit Barcelona zijn we op maandag naar Marseille gereden. Bij de Spaanse grens en iets verderop bij een tolpunt werd mijn auto gecontroleerd op verboden middelen. Laat in de middag komen we aan bij ons hotel. Na ingechekct te hebben zijn we naar het stadion gegaan om de training van PSV te bekijken. Een ideale gelegenheid om ook foto's te nemen van het stadion.
De volgende dag hebben we de toeristische plekjes bezocht en zijn tijdens het noodweer op een terrasje gaan zitten onder een zonnescherm.

Het Velodrome wilde ik altijd eens bezoeken, alleen valt dit stadion in de categorie dat het wat tegenvalt als je er zelf instaat. Persoonlijk had ik de tribunes achter de doelen hoger verwacht. De enige overdekte tribune is de hoofdtribune. De andere 3 tribunes zijn in een boogvorm en onoverdekt. Het stadion bezit 2 lichtmasten, alle twee aan de onoverdekte zijde.

Op de wedstrijddag was het noodweer in Marseille, straten liepen onder en er moest gevreesd worden dat de wedstrijd niet door zou gaan. Het veld stond blank en met man en macht werd het veld speelklaar gemaakt. De scheidsrechter had een laatste veldkeuring gepland om 19:15 uur. Deze keuring doorstond het veld en er mocht gevoetbald worden. De eerste helft speelde PSV goed en kreeg een grote kans via Koevermans. Ondanks het goede spel van PSV kwam Marseille onverdiend op een 1-0 voorsrpong. PSV bleef het goede spel houden en Bakkal kopte nog op de paal. Dit zouden de laatste stuiptrekkingen zijn van PSV. In de tweede helft stortte het elftal ineen en Marseille kon uitlopen naar een 3-0 overwinning. De support van Marseille zijde viel enorm tegen, ze kwamen niet verder dan een "ensemble" van de twee korte zijden. De rest werd voorgezongen door een man met microfoon, de helft van de tijd zong niemand met hem mee. Juist voor de support had ik het Velodrome willen bezoeken, een tegenvaller....
Posted by Picasa

zondag 2 november 2008

RCD Espanyol - CA Osasuna 1-0

Primera Division
Estadi Olimpic de Montjuïc Lluis Companys
02.11.2008
Toeschouwers: 12.000
Na Sant Andreu zijn we de Ramblas in Barcelona opgegaan op zoek naar een paraplu. Het Olympisch Stadion van Espanyol is zowat geheel onoverdekt en het zou fijn zijn om droog te blijven. Ook van deze wedstrijd wisten we niet of deze wel door zou gaan. Via de metro en de funicular (treintje bergopwaarts) kwamen we aan op de Montjuïc. Hier werd duidelijk dat de wedstrijd plaats zou vinden om 17:00 uur.

Het stadion kent iedereen natuurlijk van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Ellen van Langen rende in dit stadion naar een gouden medaille. Sinds eind jaren negentig is Espanyol vaste bespeler van dit stadion. Het stadion is voor de Spelen grondig gerenoveerd, sindsdien is er niets meer aan gedaan. In februari 2009 moet het nieuwe stadion van Espanyol klaar zijn. Dit is dus het laatste seizoen voor de blauw-witten in dit stadion. Voor Espanyol is het moeilijk om in een stad te spelen waar een van de beste clubs ter wereld ook speelt; Barcelona. Tijdens de wedstrijd is het stadion slechts gevuld met 12.000 mensen. Er kunnen er 56.000 in. Vanuit Osasuna reisden ongeveer 10 supporters mee

Bij Espanyol zien we als bekende speler Ivan de la Peña, bij Osasuna zit Pandiani (ex-Espanyol) op de bank en trainer is voormalig bondscoach Camacho. In de tiende minuut verzuimde Tamudo de 1-0 te scoren, hij schoot de strafschop naast. De wedstrijd bloedde daarna helemaal dood. In de tweede helft viel dan toch het doelpunt voor Espanyol. Tamudo maakte zijn misser van de eerste helft goed en kon zijn voet nog net tegen de bal zetten. Na de wedstrijd liepen we de Montjuïc af, een van de mooiste wandelingen vanuit een stadion die ik heb meegemaakt. Barcelona ligt onder je met al zijn lichtjes, langzaam loop je er naar toe en kom je uit op de plaats waar in de zomer de fonteinenshows zijn.
Posted by Picasa

UE Sant Andreu - Ontinyent CF 2-2

Segunda División B Grupo III
Camp Municipal Narcis Sala
02.11.2008
Toeschouwers: ca. 1.000
Vanuit Perpignan zijn we naar ons hotel gereden in Mollet de Valles, nabij Barcelona. Tijdens deze reis kregen we te maken met hevige regenval en onweer. Twijfels begonnen te ontstaan of de wedstrijd wel door zou gaan. Om 12:00 uur zou de kick-off zijn. Nadat we de auto bij het hotel achter hadden gelaten zijn we met de trein naar Sant Andreu gegaan. Sant Andreu is een wijk van Barcelona, we deden er met de trein 12 minuten over. Het regende nog steeds pijpenstelen, we kwamen kletsnat bij het stadion aan. Tot onze verbazing ging de wedstrijd door.

Door de regen waren we genoodzaakt om kaartjes a 20 euro te kopen voor de overdekte tribune. Het speelveld, dat bestaat uit kunstgras, zag er onebespeelbaar uit met de vele waterplassen. Stadion Narcis Sala ligt ingeklemd tussen de flatgebouwen. Drie staantribunes en 1 overdekte zittribune maken het tot een stadion.

Tijdens de wedstrijd wisselt het weer nogal. Het ene moment regent het enorm, het andere moment schijnt de zon. Merendeel van de wedstrijd heeft het geregend, we konden blij zijn met onze overdekte plaatsen. De tegenstander van vandaag komt uit de omgeving van Valencia. Ontinyent FC zette brutaal een 0-2 voorsprong op het scorebord. Op papier zou Sant Andreu de sterkere ploeg moeten zijn. In de tweede helft stelde Sant Andreu orde op zaken en wist nog een gelijkspel eruit te slepen. Dit was tevens mijn eerste wedstrijd in Spanje.
Posted by Picasa

zaterdag 1 november 2008

Toulouse FC - Stade Malherbe de Caen 0-1

Ligue 1
Stadium de Toulouse
01.11.2008
Toeschouwers: 15.714
Na Montpellier zijn we de volgende dag doorgereden naar Toulouse. Deze industriestad ligt centraal in Zuid-Frankrijk, niet ver van Andorra en Spanje. Voor deze dag werd heel veel regen voorspeld, maar gelukkig voor ons viel er geen druppel. Nadat we de auto bij het stadion geparkeerd hadden zijn we in het centrum nog even de toerist wezen uithangen.

Stadium de Toulouse is gebouwd voor het WK 1998 dat in Frankrijk gehouden werd. Voor het stadion staat nog een betonnen muur met het logo van France 98, dit is de enige herinnering dat het WK hier gespeeld is. De bijnaam van het stadion is "klein Wembley" dit mede door de vorm en constructie. Mij deed het ook denken aan het Gottlieb-Daimler Stadion van Stuttgart. Het stadion is geheel overdekt en bevat alleen maar zitplaatsen. De stoeltjes zijn gemaakt in de clubkleur paars. De capaciteit ligt boven de 35.000 plaatsen, maar de club trekt gemiddeld zo'n 15.000, deze zouden er vanavond ook zitten.

Toulouse FC staat verassend 3e in Ligue 1. Caen daarentegen is de rode lantaarndrager. In een zeer zwakke wedstrijd won Caen verdiend met 0-1. De ongeveer 50 supporters van Caen vierden feest. Verdere noemenswaardigheden valt er niet te vertellen over deze wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal reden we door tot Perpignan, dat zou de volgende dag tijd schelen om naar Barcelona te rijden.
Posted by Picasa