Ligue 2
Stade de la Mosson
31.10.2008
Toeschouwers: 16.115
Voor de uitwedstrijd van PSV in Marseille zijn we al enkele dagen ervoor afgereisd naar Zuid-Frankrijk en Spanje om wat voetbalwedstrijden te bezoeken. De eerste wedstrijd was de derby tussen Montpellier en Nimes. Deze steden liggen op ongeveer 50 km afstand van elkaar.

Het stadion, genoemd naar de wijk waarin het ligt, is er een in de categorie bijzonder. 3 Tribunes zijn overdekt en zien er alledaags uit. De andere tribune aan de lange zijde bestaat uit 3 ringen die over elkaar heenlopen. De derde ring steekt boven het hele stadion uit, als je op deze derde ring zit heb je vast een prachtig uitzicht op de heuvels nabij Montpellier. Omdat we deze tribune per se op de foto wilden zetten werd besloten om kaartjes te kopen aan de overzijde ervan. Dit seizoen trekt Montpellier zo'n 7.500 toeschouwers gemiddeld per wedstrijd. Deze avond wisten 16.115 mensen de weg naar Stade de la Mosson te vinden.

Waar Nimes onderaan de ranglijst staat, bevindt Montpellier zich in de bovenste regionen. Bij de opkomst van spelers toonden de thuissupporters een aardige choreografie. Nimes-supporters pakten uit met een fakkel. De eerste helft was Nimes de betere ploeg, en kreeg enkele aardige kansen uit verzorgde aanvallen. Pas in de tweede helft scoorden de bezoekers de 0-1. Tijdens de tweede helft staken de thuissupporters nog enkele fakkels aan en gooiden deze op het veld. In het slotkwartier zette Montpellier het op een aanvallen. Negen minuten voor tijd resulteerde dit in de gelijkmaker. In de slotminuten verzuimde Montpellier om de overwinning binnen te slepen. 1-1 Eindstand van deze derby, iedereen kon tevreden naar huis. Bij de tramhalte werd nog een container in brand gezet, voor de rest bleef het rustig.

Toeschouwers: 13.800
Op deze dinsdagavond stond de uitwedstrijd naar Den Haag gepland. Om 16:30 uur vertrokken de bussen vanuit Eindhoven naar de Hofstad. Voorbij Rotterdam werden we opgewacht door de politie en deze sloot 2 km voor onze bussen de snelwegen af, en dat in de spits. In Den Haag aangekomen zochten we in de kou onze plekken op.

Het ADO Den Haag Stadion is nu voor het tweede seizoen in gebruik. Helaas voor de hofstedelingen viel de opening in het seizoen dat er een treetje lager gevoetbald diende te worden. Na een spannende strijd in de nacompetitie wist Den Haag te promoveren naar de Eredivisie, waar een stad als Den Haag ook thuishoort. Eenmaal in het stadion zijn er wel gelijkenissen met het DSB Stadion van AZ. De vorm en de schuinstaande lichtmasten zijn bijna identiek zoals die in Alkmaar. Helaas is gekozen voor neutrale grijze stoeltjes in plaats van stoeltjes in clubkleuren.

ADO heeft dit seizoen thuis nog geen wedstrijd verloren en is gebrand op een overwinning op landskampioen PSV. PSV is zelf ook gebrand op een overwinning, de Eindhovenaren draaien tot op dit moment een wisselvallig en slecht seizoen. Na een zwakke eerste helft van beide kanten met veel balverlies en slechte passes, werd de tweede helft enigszins aantrekkelijker. Via een inschuivende Eric Addo mocht PSV de 0-1 noteren op het scorebord. In het laatste kwartier kreeg ADO de grootste kansen, toch wist Bakkal de 0-2 te scoren al ging hier wel een handsbal aan vooraf. Na de wedstrijd mochten we nog 45 minuten in de bus wachten voordat het hek van de parkeerplaats open mocht van de autoriteiten.

Toeschouwers: 10.034
Het Sparta Stadion kon ik bezoeken dankzij een cadeaubon van mijn werkgever afgelopen jaar. Na enkele mails over en weer te hebben gestuurd lag het kaartje in de fanshop op me te wachten. Ruim voor aanvang kwam ik aan bij het Sparta Stadion "Het Kasteel".

Officieel heet het stadion Sparta Stadion, maar iedereen kent het als "Het Kasteel". Deze naam is verkregen dankzij het kasteeltje aan de lange zijde van het stadion. Voorheen heeft het stadion even Stadion Spangen geheten, de naam van de wijk waarin het stadion ligt. De laatste verbouwing vond plaats in 1998-1999. Vandaag werden op de Denis Neville tribune nieuwe stoeltjes in gebruik genomen, met daarin de clubnaam geschreven. Verder is opmerkelijk dat er plaats is gebleven voor het gebouw met de twee torentjes (Het Kasteel) aan de binnenzijde van het stadion.

Sparta wist dit seizoen nog geen enke overwinning te behalen, terwijl Utrecht in de vorige competitieronde nog knap FC Twente met 3-0 opzij zette. In de 18e minuut kwam Sparta op voorsrprong, al dan niet bewust. De bal kwam uit een hoekschop tegen de buik van Dissels aan, Vorm was kansloos. Verder gebeurde er in de 90 minten niets meer. In de hele wedstrijd werd door beide teams fout op fout gemaakt. Doordat Feyenoord vanmiddag verloor van Willem II klom Sparta over de stadgenoot heen op de ranglijst, dit tot grote vreugde van de Spartafans.

vrijdag 17 oktober 2008

VVV Venlo - Telstar 1-0

Jupiler League
Seacon-Stadion de Koel
17.10.2008
Toeschouwers: 6.000
Het werd weer eens tijd om VVV een bezoekje te brengen tijdens een competitiewedstrijd. Vandaag was er geen clubcard verplichting dus kon ik op mijn gemak naar Venlo rijden. VVV heeft tijdens de herfst een actie waarbij de bedoeling is dat het stadion de eerst komende 3 wedstrijden vol zal zitten. Vanavond zat het stadion met 6.000 toeschouwers vol.

VVV pakte vorige week de 2e periode en zijn daardoor al geplaatst voor de nacompetitie. De mannen van Jan van Dijk willen echter kampioen worden en zodoende rechtstreeks promoveren naar de eredivisie. Vanavond moest Telstar eraan geloven. VVV startte goed in het begin van de eerste helft, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel slechter. 95% Procent van de wedstrijd speelde op de helft van de bezoekers af. VVV wist slechts eenmaal te scoren en won met minimale cijfers van Telstar. Wel werd twee maal de paal geraakt. Doordat Excelsior punten verloor, staan de Venlonaren nog vaster op de eerste stek.

zondag 12 oktober 2008

Eintracht Nordhorn - VFL Oldenburg 3-0

Niedersachsenliga West
Eintracht Stadion
12.10.2008
Toeschouwers: 600
Na 2 uur rijden komen we aan in Nordhorn. Nordhorn is gelegen aan de Nederlandse grens ter hoogte van Enschede en behoort nog net tot het Bundesland Niedersachsen. Voor het stadion ligt een klein grasveldje waar ik mijn auto geparkeerd heb. Het gebruikelijke rondje om het veld kon gaan beginnen, maar niet zonder de currywurst+pommes.

Waar enkele jaren geleden nog staanplaatsen aan de lange zijde hebben gestaan heeft Eintracht Nordhorn er een nieuwe overdekte tribune gebouwd. Deze is verdeeld in zitplaatsen en staanplaatsen. Aan de overzijde hiervan staat de oude overdekte zittribune. Naast deze tribune zijn staanplaatsen. Verder heeft Eintracht Nordhorn een nieuwe lichtinstallatie gebouwd.

Vooraf zou deze wedstrijd erg interessant kunnen worden. De nummer 4 zou de nummer 5 ontvangen. Als Nordhorn zou winnen sloegen ze meteen een gat van 5 punten op VFL Oldenburg. In de eerste helft gebeurde er helemaal niets. Met klavertjes 4 zoeken in het gras had je meer beleefd. Dit veranderde gelukkig na de thee. Nordhorn speelde meer pressie en dat zorgde er uiteindelijk voor dat de thuisclub met een verdiende 3-0 het eindsignaal haalde. Qua sfeer in het stadion gebeurde er ook helemaal niets. Voor Duitse begrippen was het de gehele wedstrijd muisstil...

zondag 5 oktober 2008

RCS Visé - K. Bocholter VV 1-1

Derde Klasse B
Stade de Visé
05.10.2008
Toeschouwers: ca 800
Op deze herfstachtige zondag werd Visé eens aangedaan. Deze club ligt op nog geen 5km van de Nederlandse grens, komende van Maastricht. Vijf minuten voor aanvang loop ik het stadion binnen.

Twee tribunes sieren het stadion. Waar aan de ene lange zijde een staantribune staat, staat aan de andere zijde een zittribune. Achter een van de doelen staat de zo welbekende reclamewand, achter het andere doel de business-seats van Visé. Lichtmasten ontbreken in dit stadion.

In een zeer aantrekkelijk duel waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd. Waar Visé het moest hebben van individuele kwaliteiten stond er bij Bocholt een team op het veld. De beste kansen waren voor Visé, toch mochten de meegereisde supporters uit Bocholt het eerste juichen. Uit een strafschop werd het 0-1 net na rust. De 1-1 viel eveneens uit een strafschop, al was deze onterecht gegeven. De 1-1 eindstand was, gezien de gehele wedstrijd, terecht.

zaterdag 4 oktober 2008

SC Heracles Almelo - Roda JC 2-0

Eredivisie
Polman Stadion
04.10.2008
Toeschouwers: 8.260
Op het allerlaatste moment kon ik nog een kaartje bemachtigen voor Heracles - Roda JC. Na 1 uur en 45 minuten rijden heb ik de auto geparkeerd bij de woonboulevard in Almelo. Deze ligt direct naast het stadion. Bij het stadion werd me het kaartje overhandigd door Marko (Almelo), mijn dank nog daarvoor!! (Ook aan Dennis)

Tot en met 1999 werkte Hercales haar thuiswedstrijden af in het stadion aan de Bornsestraat. Na deze tijd is het nieuwe Polman Stadion de thuishaven van de zwart-witten. Wat me als eerste opviel was dat de traditionele lichtmasten een beetje schuin stonden. Voor de rest is het stadion zoals de laatste jaren vaker in Nederland stadions zijn gebouwd. Denk aan RKC, RBC enz.

Over de wedstrijd kan ik weinig zeggen. In een zeer matige wedstrijd wist Heracles 2x te scoren. Roda JC stelde erg teleur deze avond en wist ook na deze avond nog geen overwinning te behalen dit seizoen. Hiertegenover staat dat Heracles dit seizoen nog geen nederlaag heeft geleden.

donderdag 2 oktober 2008

SC Heerenveen - Vitória Setúbal 5-2

UEFA Cup
Abe Lenstra Stadion
02.10.2008
Toeschouwers: 25.000
De reis naar het hoge noorden verliep vlekkeloos. Mijn auto heb ik geparkeerd bij het NS station en na een kwartier wandelen kwam ik aan bij het Abe Lenstra Stadion. Na een bezoekje aan de fanshop en een rondje om het stadion te hebben gewandeld ga ik mijn zitplaats opzoeken.

Abe Lenstra, geboren in Heerenveen, was in de jaren '50 misschien wel de beste voetballer. In Heerenveen hebben ze het stadion vernoemd naar ús Abe, zoals hij in Friesland genoemd wordt. Naar verloop van jaren is het stadion uitgebreid naar ongeveer 26.000 plaatsen. Het bestaat uit 4 zittribunes, op de noordtribune zijn enkel bij Nederlandse wedstrijden staanplaatsen in gebruik. Het enige minpuntje is dat er op de tribunes achter de doelen gebruik is gemaakt van steunpilaren, waardoor enkele supporters beperkt zicht hebben. Voor de rest is dit een allesbehalve typisch Nederlands stadion, een stadion waar Heerenveen trots op kan zijn.

De bezoekers van vandaag kwamen uit het Portugese Setúbal. De heenwedstrijd is een 1-1 gelijkspel geworden en dus zou vanavond de winnaar bekend worden die door mag gaan naar de groepsfase van de UEFA Cup. Enkele seizoenen geleden stonden beide clubs ook tegenoverelkaar, Heerenveen won de tweestrijd al werd de thuiswedstrijd een 0-0. Hopelijk was dat vanavond niet zo.
Het was ook niet zo, binnen 24 minuten stond Heerenveen al op een comfortabele 3-0 voorsprong. Na rust scoorde Heerenveen de 4-0 en begon het krachten te sparen voor de wedstrijd as. zondag tegen Ajax. Dit resulteerde erin dat Vitória Setúbal kansen kreeg en terugkwam tot 4-2. Een van de weinige kansen van Heerenveen na de 4-2 resulteerde in de 5-2. Dit bleef ook zo tot het eindsignaal, al had Setúbal nog enkele grote kansen.