Eintracht Frankfurt - Arminia Bielefeld 1-1

Bundesliga
Commerzbank Arena
28.09.2008
Toeschouwers: 37.600
Vanuit Wiesbaden hebben de trein genomen naar Frankfurt-Stadion. Deze rit duurde 46 minuten en zorgde ervoor dat we om 16:45 voor het stadion stonden. Dankzij het wedstrijdkaartje van SV Wehen Wiesbaden konden we gratis naar Frankfurt reizen. De tickets waren besteld via internet en konden alleen afgehaald worden bij de kassa aan de hoofdingang, 3 km van het station vandaan. Dit resulteerde erin dat we in de 14e minuut op onze plaatsen zaten. De 0-1 werd gemist. Mijn 3e bezoek aan dit stadion kon beginnen.

Het stadion is verbouwd voor het WK 2006 in Duitsland. Voorheen stond hier een ouderwetse Duitse "bak". Helaas heb ik nooit een wedstrijd bezocht in het oude Waldstadion. Mijn eerste bezoek was tijdens de Confederations cup met de wedstrijd Japan - Griekenland, mijn tweede bezoek in 2007 tijdens Eintracht Frankfurt - VFB Stuttgart. In mijn ogen hoort dit stadion tot een van de mooiste in Duitsland. In het midden van het speelveld hangt een grote videowürfel. Vanuit deze blok kan een zeil over het hele stadion gespannen worden.

Zoals gezegd hebben we de 0-1 gemist. Tijdens de wandeling naar het stadion toe hebben we de (in matig opgekomen) Bielefeld fans horen juichen. In de 87e minuut wist Frankfurt de gelijkmaker te maken. In de tussenliggende minuten gebeurde er niets. De Frankfurt fans die toch wel bekend staan om hun sfeer bleven de gehele wedstrijd sfeerloos. Met 37.600 toeschouwers was de Commerzbank Arena ook matig gevuld. Dankzij het kaartje van deze wedstrijd konden we weer gratis terug naar Wiesbaden, alwaar de auto stond te wachten op de bijna 3 uur durende terugreis.

Posted by Picasa

SV Wehen Wiesbaden - Rot Weiss Ahlen 1-3

2. Bundesliga
BRITA - Arena
28.09.2008
Toeschouwers: 5.235
Na eerder in juli van dit jaar Stadion am Halberg bezocht te hebben gingen we nu naar het nieuwe stadion van SV Wehen Wiesbaden, de Brita Arena. Omdat we na de wedstrijd zo snel mogelijk weg moesten om naar Frankfurt te gaan, hebben we de auto geparkeerd bij Wiesbaden Hbf wat zo'n 10 minuten lopen is maar het stadion.

De Brita Arena is opgetrokken uit wat golfplaten en de tribunes zijn gebouwd op steigers. Er is geen enkele steen aan te pas gekomen om dit stadion te bouwen. Achter de doelen zijn er staantribunes en voor de rest zittribunes. Achter het stadion ligt het oude stadion van de stad Wiesbaden, Stadion Berliner Strasse, deze is zeker een bezoekje waard.

Wat Wehen vorig jaar was doet Ahlen tot op dit moment van dit seizoen: het verassingsteam zijn van de 2. Bundesliga. Waar Wehen op de 17e plek staat, staat Ahlen op de 4e plek in de ranglijst. Op het veld was dit ook goed te zien, Na 15 minuten spelen stond het al 0-2 voor de roodwitten uit Ostwestfalen. Bij rust had het 0-4 moeten zijn maar het bleef bij de 2 doelpunten. Na de thee drong Wehen iets meer aan en scoorde de "anschlusstreffer". Terwijl de stadionspeaker nog bezig was met het vieren van het doelpunt lag de bal voor de 3e keer in het doel van Wehen. Eindstand 1-3.

zaterdag 27 september 2008

Sporting Lokeren OVL - Cercle Brugge 1-1

Jupiler Pro League
Daknamstadion
27.09.2008
Toeschouwers: 5.593
Op deze zaterdagavond maakte ik de reis naar het in Oost-Vlaanderen gelegen Lokeren. Parkeren werd gedaan in een nabijgelegen woonwijk, wat overigens geen problemen opleverde. Het kaartje had ik enkele uren voor de wedstrijd besteld via internet. Nadat ik mijn uitgeprint PDF bestandje liet zien ontving ik netjes het kaartje dat ik besteld had.

Het Daknamstadion dankt haar naam aan de ligging van het stadion. Daknam was vroeger een apart dorpje maar is inmiddels opgeslokt door grote buur Lokeren. Tientallen jaren geleden was Lokeren enkele malen gastheer voor een Europees duel. FC Barcelona werd zelfs met 2-1 verslagen. Vandaag de dag spelen ze al jaren in de middenmoot mee. De hoofdtribune strekt zich niet geheel uit over de lange zijde, wat de tegenoverliggende tribune wel doet. Deze laatstgenoemde tribune bestaat uit een staanplaatstribune en zittribune, evenals de enige tribune achter een van de doelen. Aan de andere zijde zijn de zo welbekende raclameborden geplaatst.

Cercle Brugge was vorig seizoen een van de verassingen van de Jupiler League. Met fris en aanvallend voetbal deden ze lang mee met de top van België. Op het einde ging het wat minder en kwalificeerden ze zich voor de Intertoto competitie, deze werd afgestaan aan Germinal Beerschot. In de wedstrijd tegen Lokeren had Cercle het betere veldspel en kwam het verdiend op een 0-1 voorsprong. Lokeren maakte net voor rust de gelijkmaker. In de tweede helft bleef hetzelfde wedstrijdbeeld maar het bleef bij 1-1.

zaterdag 20 september 2008

AZ - PSV Eindhoven 1-0

Eredivisie
DSB-Stadion
20.09.2008
Toeschouwers: 16.258
Voor de uitwedstrijd naar AZ kon je met eigen vervoer naar Alkmaar reizen met een zogehete autocombi. Op een parkeerplaats langs de A2 mocht iedereen die met eigen vervoer die uit het zuiden kwam zijn kaartje om laten wisselen tussen 19:00 - 19:30 uur, de wedstrijd begon om 20:45 uur. Naturlijk verliep dit niet snel. Wij waren redelijk snel aan de beurt en om 20:15 uur stonden we al in het stadion.

Na het verlaten van de Alkmaarderhout heeft AZ nu zijn huis gevonden in het DSB-Stadion. Het stadion heeft een golvend dak met 4 schuinstaande lichtmasten. Er zijn plannen voor een tweede ring te bouwen, in mijn ogen mag het stadion er dan iets steviger uit gaan zien, maar ik ben geen architect. Al met al een aardig stadion voor een club als AZ.

In de eerste helft had PSV een licht overwicht zonder gevaar te stichten. Na rust was AZ de betere ploeg, al was het niet met goed spel. PSV speelde onthutsend zwak waardoor AZ druk kon zetten op het PSV doel. In de 83e minuut kwam Martens, mede door de slecht verdedigende Maza, oog in oog met Isaksson en liet de keeper kansloos. Hierdoor kwam er hosanna stemming bij het AZ publiek los, terwijl in de eerste helft het team nog uitgefloten werd. Ik vraag me daarom ook altijd terecht af waar waren deze supporters toen de Alkmaarderhout nooit uitverkocht was en AZ in de eerste divisie speelde??

dinsdag 16 september 2008

PSV Eindhoven - Atletico Madrid 0-3

Champions League
Philips Stadion
16.09.2008
Toeschouwers: 28.000
In de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League moest PSV het opnemen tegen Atletico Madrid. Bij aanvang van de wedstrijd werd er over het hele stadion een choreografie getoond. Helaas was het stadion niet uitverkocht, dat maakte de choreografie minder indrukwekkend.
In een levendig begin wist Atletico na 9 minuten de stand op 0-1 te brengen door Aguëro. Deze spits is de schoonzoon van Maradona en won afgelopen zomer goud op de Olympische spelen van Beijing. Het veldspel was voor PSV maar de kwaliteit van de spitsen van Atletico was vele malen hoger dan die van de spitsen van PSV. In de verdediging werden ook enkele foutjes gemaakt en Atletico kon vrij gemakkelijk uitlopen naar 0-3.
In de andere wedstrijd in deze poule won Liverpool uit bij Olympique Marseille met 1-2. Volgende wedstrijd voor de Eindhovenaren is in en tegen Liverpool FC.

zondag 14 september 2008

K. Bocholter VV - Hoogstraten VV 1-1

Derde Klasse B
Damburgstadion
14.09.2008
Toeschouwers: ca. 350
Bocholt ligt net over de grens bij Weert, voor mij dus gezien het dichtsbijzijnde stadion dat ik in Belgie kan bezoeken. Ruim een uur voor aanvang besluit ik om naar Bocholt te rijden. Een kwartier voor tijd kwam ik bij het stadion aan en parkeerde mijn auto op een bijveldje.

Het Damburgstadion ligt op een open plek in Bocholt. Het is even zoeken welke straat je in moet rijden om er te komen. In de Derde Klasse zijn maar weinig stadions kleiner dan dit stadion. Een overdekte zittribune en een kleine overdekte staantribune maken het sportveld tot een stadion. In een van de hoeken staat nog een digitaal scorebord.

Hoogstraten VV is als kampioen van de Vierde Klasse gepromoveerd naar de Derde Klasse. Met enkele ex-prof spelers proberen ze in de Derde Klasse te blijven. In de eerste helft gingen de ploegen gelijk op, beiden creëerden enkele kansen. Na rust had Bocholt het betere van het spel, een kwartier voor tijd resulteerde dit in de 1-0. Na dit doelpunt hing het tweede doelpunt in de lucht, 1x werd de paal geraakt en in de slotminuut, toen de keeper van Hoogstraten mee naar voren was bij een hoekschop, werd er voor open doel gemist, de bal belandde wederom op de paal. Diep in blessuretijd zette Hoogstraten nog aan, de bal werd knap in de lange hoek geplaatst en de eindstand 1-1 stond op het scorebord.

zaterdag 13 september 2008

RFC Seresien - Tongeren HM 1-2

Stade du Pairay
13.09.2008
Toeschouwers: ca. 200
Na Charleroi zijn we teruggereden naar Seraing. Hier vond het tweede duel van vandaag voor ons plaats. Voor de tweede keer binnen enkele maanden bezoek ik Stade du Pairay. Daarom zal er maar een kort verslag van geschreven worden.

De wedstrijd was vermakelijk om te zien. Seraing kwam op voorsprong, toch won de club uit Tongeren. Binnen enkele minuten draaide Tongeren een 1-0 achterstand om tot een 1-2 voorsprong. Het tweede doelpunt was een pareltje, van 20 meter van het doel werd de bal in de kruising geplaatst.

ROC Charleroi Marchienne - FC M. Brussels 1-3

Exqi League
Stade de la Neuville
13.09.2008
Toeschouwers: ca. 800
De tweede club uit Charleroi speelt in de Tweede Klasse van Belgie. Eenmaal in de straten van Charleroi doet je weer beseffen dat je in Wallonië bent aangekomen. Oude vervallen huizen aan weerszijden van de straten. Tussen deze huizen ligt het Stade de la Neuville.

Stade de la Neuville ligt zoals gezegd tussen de huizen. Als je door de straten loopt weet je niet dat hier een stadion ligt, of je moet net een glimp opvangen van de lichtmasten. Het stadion is nog in Belgische stijl. Een oude hoofdtribune, waar tegenwoordig weer moderne business-seats in zijn geplaats, een overdekte staantribune en achter de doelen onoverdekte staantribune. De "Wellenbrecher" zijn netjes in de clubkleuren beschilderd. Vanuit een groot deel van het stadion zie je het stadion van grote broer Sportclub Charleroi.

Charleroi Marchienne nam het op tegen degradant FC Brussels. Over de gehele wedstrij gezien was FC Brussels de betere ploeg. De slagroom op de taart bracht toch het doelpunt van de thuisploeg. Een volley vanuit de lucht genomen deed het net bollen. Vanuit Brussel waren weer een x-aantal fans meegereisd.

zondag 7 september 2008

FC Kosova Schaerbeek - RCS Machelen 4-0

Provinciale Brabant 3E
Stade du Crossing
07.09.2008
Toeschouwers: ca.100
Na veel verhalen en foto's gezien te hebben werd het eens hoogtijd dat we Stade du Crossing in Brussel-Schaerbeek gingen bezoeken. Anderhalf uur zijn we onderweg om bij dit ernstig vervallen stadion te komen.

Stade du Crossing is het stadion waar vroeger Crossing Schaerbeek heeft gespeeld. In de jaren '60 van de vorige eeuw speelde Crossing Schaerbeek 4 seizoenen lang in de hoogste klasse van Belgie. In 1984 trad zelfs Bob Dylan in dit stadion op. Vandaag de dag ligt het stadion er vervallen bij. Tientallen jaren is er geen onderhoud gepleegd met als gevolg dat slechts 1 tribune nog maar toegankelijk is voor publiek. Overal in het stadion heb je het gevoel dat er iets naar beneden kan komen vallen. Tegenwoordig spelen 2 clubs in dit stadion: FC Kosova Schaerbeek en RC Schaerbeek, beiden uitkomend in de 3e Provinciale.

Vandaag de wedstrijd tussen FC Kosova Schaerbeek, een club opgericht door Albanezen, en RCS Machelen. Een derby zou je het kunnen noemen, maar ja dat is met elke tegenstander uit deze klasse. De eerste helft was helemaal voor FC Kosova, de spelers gingen rusten met een 2-0 voorsprong. Na rust leken de verhoudingen meer in evenwicht, toch wist Kosova nog 2x het net te vinden en stelden met 4-0 de overwinning veilig. De scheidsrechter had het vandaag druk, ca. 15 gele kaarten en 1x rood (Machelen).

vrijdag 5 september 2008

Excelsior - RBC Roosendaal 1-0

Jupiler League
Stadion Woudestein
05.09.2008
Toeschouwers: 1.727

De laatste keer dat ik een nieuwe ground bezocht in Nederland dateert al weer van enkele jaren geleden. Vanavond ben ik dus naar Rotterdam gereden om Woudestein te bezoeken. Op enkele kleine files rondom Eindhoven na verliep de reis goed. Het parkeren bij het stadion was goed geregeld (zal ook te maken hebben met het lage toeschouwersaantal).

Na enkele jaren Stad Rotterdam Verzekeringen stadion te hebben geheten, heeft de club besloten om de oude naam weer aan het stadion te verbinden. De laatste verbouwing dateert van voor het jaar 2000. Als voorbeld heeft men het Mandemakers Stadion in Waalwijk gebruikt, dit kun je ook wel zien aan de constructie. Het stadion bezit 4 overdekte zittribunes die niet op elkaar aansluiten. In de hoeken zijn wanden geplaatst.

Excelsior, dat vorig jaar rechtstreeks gedegradeerd is uit de Eredivisie, nam het vandaag op tegen RBC Roosendaal, dat 2 jaar geleden is gedegradeerd. Je zou denken dat het een interessante wedstrijd zou gaan worden. In de eerste helft gebeurde heel weinig, Excelsior raakte uit een voorzet de lat. De tweede helft was Excelsior beter dan RBC, er kwamen voor beide teams grote kansen (Excelsior op de paal). Op het moment dat je denkt dat de wedstrijd dood gaat bloeden, kopt Robert Braber een kwartier voor tijd de 1-0 binnen. Al met al een verdiende overwinning.